Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Uimahallin vettä puhdistetaan jatkuvasti
Uimahallin vettä puhdistetaan jatkuvasti

Uimahallin vettä puhdistetaan jatkuvasti

123 litraa. Niin paljon vettä kuluu yhtä uimaria kohden Tampereen uintikeskuksessa eli tuttavallisemmin Kalevan uimahallissa.

Vuonna 2023 Tampereen uintikeskuksessa kävi yhteensä 560 000 uimaria. Yhteensä vettä kului hallissa 69 000 kuutiota eli 69 miljoonaa litraa.

- Ihminen kuluttaa yhdellä uintikerralla suunnilleen yhtä paljon vettä kuin hän käyttää kotona vuorokaudessa, vertaa uimahallien työnjohtaja Sami Sirén Tampereen kaupungilta.

Suurin osa vedestä kuluu uimahallin altaissa, osa myös suihkuissa ja wc-tiloissa. Altaiden vesi vaihdetaan vain harvoin kokonaan, mutta niihin pumpataan uutta, puhdasta vettä koko ajan. Lisäksi vettä kuluu esimerkiksi hiekkapainesuodattimien huuhteluun.

Uimahallin vettä myös puhdistetaan jatkuvasti. Altaiden reunoilla on loiskekourut, joista vesi valuu kellarikerroksen tasausaltaaseen. Sieltä vesi ohjautuu korisuodattimeen, joka nappaa vedestä isommat ja karkeammat roskat. Veteen laitetaan saostusainetta ja se pumpataan hiekkapainesuodattimeen, jossa hiekka ja aktiivihiili suodattavat veden puhtaaksi.

Veteen lisätään tarpeen mukaan klooria, joka tappaa vedestä pöpöjä, sekä rikkihappoa, joka laskee veden pH-arvoa. Sopiva uimaveden pH-arvo on noin 7. Lopulta puhdistettu vesi palautetaan altaisiin.

- Tampereen uintikeskuksen iso allas on aika massiivinen, 50 metriä pitkä ja jopa 4 metriä syvä. Vie 6–7 tuntia, että vesi saadaan kertaalleen puhdistettua, Sirén kertoo.

Uimahallin veden laatua valvotaan reaaliaikaisesti. Liikuntapaikkamestarin puhelin hälyttää, jos veden klooripitoisuus esimerkiksi nousee tai pH-arvo laskee liikaa.

Kerran viikossa altaiden vedestä viedään lisäksi näytteitä laboratorioon. Siellä varmistetaan muun muassa, että vedessä ei kasva liikaa bakteereja.

Uimareille Sirén lähettää terveisiä:

- Muista aina peseytyä ennen altaisiin menoa. Lisäksi kannattaa käyttää uimalakkia tai laittaa pitkät hiukset kiinni. Hiuksia kertyy suodattimiin aika paljon!