Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Suihku on kodin vesisyöppö
Suihku on kodin vesisyöppö

Suihku on kodin vesisyöppö

Suomalainen käyttää kotonaan keskimäärin 120 litraa hanavettä vuorokaudessa. Mihin se oikein kuluu?

Suihku on suomalaisten kotien suurin vesisyöppö. Motivan ja Työtehoseuran vuonna 2020 julkaistun tutkimuksen mukaan 45 prosenttia kotitalouksien käyttämästä vedestä kuluu peseytymiseen.

Toiseksi eniten, 17,5 prosenttia, vedestä kuluu keittiössä, 15 prosenttia wc:ssä ja 15 prosenttia pyykinpesussa. Loput 7,5 prosenttia kotien vedenkäytöstä on muuta vedenkulutusta, kuten siivousta tai kukkien kastelua.

Keskimäärin hanavettä kuluu 120 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa, mutta erot ovat suuria. Toiset pärjäävät alle 50 litralla vuorokaudessa, kun joillakin vettä kuluu lähes 300 litraa tai ylikin.

Johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki Motivasta kertoo, että eroja selittää erityisesti se, kuinka usein ja pitkään suihkussa vietetään aikaa. Viiden minuutin suihku vie vettä keskimäärin 60 litraa, kymmenen minuutin suihku jo 120 litraa.

Myös vessanpöntöissä on eroja: siinä, missä vanha pytty vie 9 litraa yhdellä vedolla, nykyaikaisissa wc-istuimissa suurempi huuhtelumäärä kuluttaa 4 litraa ja pienempi vain 2 litraa vettä.

- Myös esimerkiksi nurmikon kasteluun saa kulumaan todella paljon vettä. Jos letkusta tulee vettä 12 litraa minuutissa, puolen tunnin kastelu vie jo 360 litraa vettä, Ketomäki muistuttaa.

Pienikin vuoto vie paljon vettä

Omaa vedenkulutusta kannattaa seurata vesilaskulta, vesilaitoksen verkkopalvelussa tai huoneistokohtaisella vesimittarilla, joita on asennettu uusiin ja peruskorjattuihin taloihin.

Jos vedenkäyttösi kasvaa yllättäen, kyse voi olla piilevästä vesivuodosta. Pienikin vuoto vie ajan mittaan paljon vettä. Jos hana vuotaa esimerkiksi 0,5 desilitraa minuutissa, vettä kuluu turhaan 500 litraa viikossa.

- Hanassa vuodon huomaa helposti, mutta esimerkiksi vessanpöntössä sitä voi olla vaikea huomata. Jos pöntön takaosaan laittaa paperin ja se kastuu, silloin pytty vuotaa, Ketomäki vinkkaa.

Suomessa on runsaasti vesivaroja väestömäärään nähden, joten vettä on totuttu käyttämään huolettomasti. Terveellisen ja raikkaan talousveden valmistaminen ja jakelu sekä jäteveden puhdistaminen on kuitenkin monivaiheinen prosessi, joka vie energiaa ja kemikaaleja.

Omaa vedenkäyttöä kannattaakin tarkastella kriittisesti. Turhaa lotraamista kannattaa välttää!

Vedenkulutus

 Viiden minuutin suihku:    noin 60 litraa
 Kylpy:  250–300 litraa
 Koneellinen pyykkiä   noin 60 litraa
 Astianpesukone  noin 10 litraa
 Vessanpytty  2–9 litraa