Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Säästä kukkaroa viisaasti
Säästä kukkaroa viisaasti

Säästä kukkaroa viisaasti

Lämmintä vettä kannattaa pihistellä, sillä se on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. 

Mitä kaikkea saat 0,84 eurolla? Kaupasta saat sillä rahalla vaikkapa suklaapatukan, jugurttipikarin tai puolen litran pullon halvinta lähdevettä. Samalla rahalla saat koko päivän hanavedet kotiin toimitettuna, ja hinta sisältää myös jäteveden viemäröinnin ja puhdistamisen jätevedenpuhdistamolla.

Vesilaitosyhdistyksen laskelmien mukaan talousveden ja jäteveden maksuihin kuluu yhdeltä omakotitalossa asuvalta henkilöltä keskimäärin 0,84 euroa päivässä. Tällä rahalla hän saa käyttöönsä noin 120 litraa puhdasta ja raikasta, juomakelpoista hanavettä. Laadukkaan vesihuoltopalvelun hinta on siis Suomessa varsin kohtuullinen.

Vesimaksuja käytetään paitsi puhtaan veden valmistamiseen ja jäteveden puhdistamiseen, myös verkoston ylläpitoon. Vaikka vettä ei kulutettaisi kiinteistössä pisaraakaan, vesilaitoksen on silti varmistettava, että vesijohdot ja viemärit pysyvät maan alla kunnossa.

Lyhennä suihkuja, mutta torju pöpöt

Jos kylmä vesi onkin Suomessa verrattain edullista, sen lämmittämiseen kuluu kodeissa paljon energiaa. Motivan laskelmien mukaan lämmin vesi onkin kuluttajalle noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.

Veden lämmitys vie kodeissa noin 15 prosenttia kaikesta energian tarpeesta, enemmän kuin esimerkiksi valaistus ja sähkölaitteet yhteensä. Suihkuja kannattaa siis lyhentää, jos haluaa säästää lämmitysenergiaa. Suihku kannattaa myös sammuttaa saippuoinnin ja hiusten pesun ajaksi.

Vesivaraajan lämpötilaa ei sen sijaan kannata laskea alle +55 asteen, koska pöpöt voivat lisääntyä liian haaleassa vedessä.

Erityisen haitallinen vieras putkistossa on legionellabakteeri, joka voi aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen. Tartunnan voi saada, jos esimerkiksi suihkussa hengittää bakteereja sisältävää vesihöyryä.

Legionellaa voi torjua huolehtimalla siitä, että talousvesi on riittävän kylmää (alle +20 astetta) ja lämmin vesi riittävän kuumaa (+55 astetta) koko vesijärjestelmässä. Lisäksi kaikkia vesipisteitä tulisi käyttää säännöllisesti, mieluiten päivittäin. Jos vedenkäytössä on ollut pidempi katkos, ensimmäiset vesilitrat kannattaa juoksuttaa suoraan viemäriin.

Lähteet: vvy.fi, motiva.fi, thl.fi

84 senttiä

Vesimaksut keskimäärin vuorokaudessa / henkilö

0,06 senttiä

Lasillinen vettä omasta hanasta

15 prosenttia

Veden lämmityksen osuus kotien energiankulutuksesta

+55 astetta

Lämpötila, jossa legionellabakteeri tuhoutuu