Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Mitä jos vettä ei tulisikaan?
Mitä jos vettä ei tulisikaan?
Ajankohtaista

Mitä jos vettä ei tulisikaan?

Miten silloin huuhdot koiran kuraiset tassut tai keität aamukahvit? Vesihuoltolaitokset tuovat veden kaikkiin arkisiin hetkiin, muistuttaa Lisää vielä vesi -kampanja.

Suomessa saamme nauttia hyvälaatuisesta ja juotavasta hanavedestä. Vesihuoltolaitokset toimittavat tätä erinomaista juomaa koteihin 24/7/365 jatkuvana palveluna. Lisäksi jätevedet puhdistetaan tehokkaasti ja näin suojellaan niin vesistöjä, ympäristöä kuin ihmisten terveyttä.

Vesihuoltopalveluiden tuottaminen edellyttää monipuolista osaamista, mittavaa infrastruktuuria ja varautumista erilaisiin tilanteisiin. Eri alojen osaajat varmistavat yhdessä sujuvat palvelut asiakkaille ja huolehtivat vesihuollon teknisestä toimivuudesta. Vesihuoltopalvelujen toimivuudesta pidetään huolta esimerkiksi pitämällä vesihuoltoverkostot toimintakuntoisina niitä saneeraamalla. Verkostojen saneeraustarve kasvaa jatkossa merkittävästi.

Monilla vesihuoltolaitoksilla yleinen kustannusten nousu ja vanhenevan infrastruktuurin korjaustarve aiheuttavat tarvetta korottaa vesimaksuja, joten onko syytä huoleen?

Vesihuoltolaitosten kampanjan yhteydessä on laskettu juomaveden keskimääräistä hintaa omakotitaloasujalle. Lasillinen vettä omasta hanasta maksaa keskimäärin 0,0006 euroa*. Talousveden ja jäteveden maksuihin kuluu päivässä yhdeltä henkilöltä keskimäärin noin 0,84 euroa*. Korkealaatuisen vesihuoltopalvelun hinta on siis hyvin kohtuullinen.

Vesimaksuilla varmistetaan, että vesihuollon palvelut toimivat jatkossakin sujuvasti ja hyvälaatuista vettä on saatavilla niin aamukahvin keittämiseen kuin kuratassujen pesuun.

Lähde: Vesilaitosyhdistys

*Veden hinta on laskettu esimerkkiomakotitalolle, jonka koko on 150 m2 ja jossa asuu 2,2 henkeä. Veden hintaa laskettaessa otetaan huomioon käyttö- ja perusmaksut. Laskennan lähtötiedoksi on otettu valtionhallinnon tietojärjestelmiin syötetyt tiedot vuodelta 2022. Laskennassa on käytetty koko maan keskiarvomaksutietoja. Veden kulutukseksi on oletettu 120 l/hlö/pvä.